Colisto´s Armani     -Frodo-
Cirneco dell´Etna 

Päiväkirja

20-22.2.2009
Perjantaina lähdimme ajelemaan Savoon. Yhdistimme samaan reissuun Tuusniemen näyttelyn sekä vierailun Pasin äidin ja Arton luona.
Tammikuu 2009
Tammikuulle olimme ilmoittaneet Frodon kolmeen näyttelyyn; Kajaanin ja Turun KV-näyttelyihin ja Teuvalle ryhmänäyttelyyn. Huonoksi onneksemme Frodolle äityi ihotulehdus ennen Kajaanin näyttelyä. Jouduimme käyttämään sitä eläinlääkärillä, joka määräsikin lääkekuurin. Harmiksemme jouduimme perumaan sekä Kajaanin että Teuvan näyttelyn.

Lääkkeiden varoaika loppui sopivasti ennen Turun näyttelyä, jonne sitten suuntasimmekin tammikuun lopulla. Yövyimme Turun keskustassa Hamburger Börs -hotellissa, joka olikin täynnä koiria (ja tuomareita) näyttely viikonlopun takia. Pasi oli muuten ihan ensimmäistä kertaa Turussa. Iltalenkillä Frodosta löytyi lintukoira. Turun keskustassa Frodo antoi puluille kyytiä. Kesyhköt linnut olivat aivan uutta kivaa.

Frodo kilpaili ensimmäistä kertaa nuorten luokassa ja tähtäimessä oli saada ensimmäinen CACIB plakkariin. Laatuarvosana oli taas hienosti erinomainen ja muina tuomisina oli hienosti vara-CACIB ja vara-SERT! Oli mukava tavata cirnecoita ja tietysti cirneco-ihmisiä myös. Frodokin oli niin innoissaan nähdessään oman rotunsa edustajia. Innostuessaan heittikin ihmeellisen voltin ja sananmukaisesti lankesi maahan näyttelyn kauneimman cirneco-nartun Tellan edessä:

Tammikuun lopulla haettiin lupakirja maastojuoksuun. Juoksemista olisi tarkoitus alkaa harrastamaan lumien sulettua. Pohjakuntoa haetaan pyörälenkeillä ja lisäksi Pepin ja Emman kanssa käydään juoksemassa Tiistenjoen metsissä.
31.12.2008
Hieman jännäsimme uudenvuoden aattoa, että miten Frodo reagoi rakettien paukutteluun. Frodo kuunteli aluksi pommien pauketta tarkkaavaisena kuten kaikkia muitakin poikkeavia ääniä. Menimme yöllä ampumaan omat raketit ja Frodo oli mukana eikä pelännyt pauketta yhtään.

Juhlimme samalla Pasin äidin 60-vuotisjuhlia ja koiriakin juhlissa oli Frodon lisäksi tytöt Emma ja Tessu, jotka eivät oikein lämmenneet Frodon innokkaille lähentely yrityksille.
11.-14.12.2008
Lähdimme Voittaja näyttelyyn torstaina heti töiden jälkeen. Yhdistimme matkaan myös joululahjojen viemisen kummilapsille Toijalaan ja Espooseen. Yövyimme eka yön Toijalassa ja aamulenkin jälkeen lähdimme Espooseen.

Sunnuntaina suuntasimme Pasilaan Messukeskukseen, jonne olikin tullut peräti 27 cirnecoa. Pasilla iski pieni paniikki, koska tuomari halusikin arvoida koiria myös pöydällä. Kehä meni kuitenkin ihan kivasti, vaikka Frodo tutustui pöytään ensimmäistä kertaa. Tuloksena oli hieno junnuluokan urosten toinen sija. Tapasimme myös Frodon kasvattajan Tanyan Venäjältä. Heidän koiransa Idda oli rotunsa paras. Cirneco-kehän jälkeen nautimme Iosono ja Vespinja's foorumilaisten kanssa jouluisista nyyttikestiherkuista.

Juha ja Rytmi tulivat paluukyydissä Seinäjoelle. Koirat nukkuivat melkein koko kotimatkan. Frodo oli niin väsynyt, että kömpi heti yläkertaan sänkyyn nukkumaan.
Marraskuu 2008
Pasin työkaverin "ranskis" Aapo kävi tutustumassa Frodoon. Frodo ei kylläkään ollut mikään hyvä isäntä, vaan meinasi haukkua vieraan pois jo heti ovella. Alkujännityksen jälkeen pojat hieman tutustuivat paremmin ja pikkuhiljaa alkoi jo löytyä yhteisiä leikkejäkin. Aapo yritti kovasti pysyä Frodon mukana puolet lyhyemmillä kintuilla.

Lisäksi olemme aloittaneet "tehotreenit" joulukuun puolessa välissä olevaa Voittaja 2008-näyttelyä varten. Ensin oli hieman paikkaongelma, että missä on tarpeeksi tilaa sisätiloissa ja sitten Pasi hokasikin työpaikan parkkihallin, joka on iltaisin rauhallinen paikka treenata.
Lokakuu 2008
Lokakuu meni Frodon toipuessa ja on nyt tervehtynyt täysin. Harmitti vain se kovasti, että Seinäjoen koiranäyttelyyn ilmoittautuminen piti perua, koska Frodon saamilla lääkkeillä oli niin pitkä varoaika.

Peppi-koirasta on tullut Frodon paras kaveri ja kun ne näkevät toisensa, niin riehumisesta ja juoksemisesta ei meinaa tulla loppua.

Uutta ihmetyksen aihetta Frodolle on tuonut tämän vuoden ensilumi, jota aluksi oudoksuttiin. Itse asiassa ensimmäisenä aamuna Frodo laittoi jarrut päälle ovensuussa, ettei lähde jalkojaan tuonne kylmyyteen kastelemaan. Samalla huomattiin, että Frodon viimetalvinen talvimantteli oli jäänyt pieneksi ja niinpä kävimme ostamassa uuden Hurtan valmistaman pitkälahkeisen fleece-puvun ja siihen päälle vielä sadettapitävän haalarin. Antaa pakkasten vain tulla!
22.9.-1.10.2008
Frodo oli Kiikun koirahoitolassa hoidossa Pasin ja Jorma Kreikanmatkan ajan. Hieman hermostutti jättää poika ekaa kertaa hoitoon.

Kun haimme Frodon pois hoidosta niin huomasimme, että painoa oli lähtenyt paljon pois. Samoin iloinen tervehdys jälleennäkemisestä puuttui. Kotona nukuttiin heti pari tuntia ja sen jälkeen tuli kiire pihalle ripulille. Ripulointi jatkui vielä illalla, yöllä ja aamulla. Seuraavana päivänä tuli vielä oksennus mukaan kuvioihin ja Frodon olemus oli muuttunut vielä huonommaksi. Soitto eläinlääkäriin ja selvittämään mikä on vialla.

nesteytyksessä Eläinlääkärissä annettiin nesteytystä ja piikitettiin kipu-, antibiootti- ja oksennuksenestolääkettä. Nyt poika on antibioottikuurilla 12.10 saakka. Diagnoosina oli vatsan ja suoliston limakalvon tulehdus.

Onneksi Frodo on nyt jo paremmassa kunnossa. Seinäjoen koiranäyttely jää meillä nyt kuitenkin väliin.

12.9.2008

Kävimme hienossa peltomaisemassa juoksuttamassa koiria. Frodon lisäksi mukana Juhan basenjit Pärre ja Rytmi.

Frodo1 Frodo2 Pärre ja Rytmi Frodo3 Frodo4 Frodo5
6.-7.9.2008

Hannu ja Niina pyysivät meitä "mökkeilemään" Tiinan Tallille Soiniin.

23.-24.8.2008
1-vuotissyntymäpäivän jälkeen lähdimme näyttelyreissulle. Tällä kertaa edessä oli kaksi eri näyttelyä ja ulkomaalaiset tuomarit. Ensin menimme Valkeakoskelle, jonne meillä tuli hieman kiire. Matkalla oli tietöitä ja kun pääsimme perille niin jouduimme pysähtymään autojonoon. Pasi ottikin Frodon mukaansa ja lähti kävellen autojonon ohi ilmoittautumaan. Frodo oli hieman levoton edellisten sadepäivien jälkeen kun ei ollut päässyt kunnolla lenkille. Kehässä Frodo kuitenkin taas näytti iloisen luonteensa ja hyppäsi "nuoleskelemaan" tuomaria. Ja tuloksena olikin hienosti toinen serti!!!

Yöksi menimme Tampereelle hotelliin. Samassa hotellissa olivat myös Britney (englanninbuldoggi), Suvi ja Marko. Kiitos mukavasta seurasta!

Sunnuntaina lähdimme kohti Hämeenlinnaa. Nyt varasimme matkaan hieman enemmän aikaa ja Jorma väsytti Frodoa aamulenkillä. Tutustuimme jälleen uusiin mukaviin cirnecoihin taustajoukkoineen. Kehässä meni taas eiliseen tapaan hienosti ja tuloksena jo Frodon kolmas serti! Kehän jälkeen Frodo aiheutti ylimääräistä sydämen tykytystä pujahtamalla pannasta irti esittelemään juoksutaitojaan kahdessa eri kehässä. Tästä ei ikävä kyllä tullut lisäsertejä. Onneksi Frodo saatiin aika nopeasti kiinni, mutta kyllä se noin puoli minuuttinen karkumatka tuntui PITKÄLTÄ.

22.8.2008
Frodo 1-vuotta! Paljon onnea meidän poitsulle!

Heti syntymäpäivän aluksi Frodo sai nauttia paahdettuja keuhkon paloja. Myöhemmin päivällä jatkettiin muilla herkuilla. Illalla Satu toi Siviksen narttujen koirakeksiterveiset. Kiitokset tytöille! Tässä olikin kunnon tankkaukset viikonloppun näyttelyitä varten.

9.8.2008
Jorma ja Pasi kävivät Vaasassa asuntomessuilla ja Frodo jätettiin matkalla Perttilän Satulle päivähoitoon. Satulla ja Mirvalla oli leivontapäivä, joten Frodon päivä oli varmasti mukava kun sai maistella uunituoreita makupaloja (lihapullia ja leipää). Kiitokset hoitotädeille!
1.-3.8.2008
Lähdettiin perjantaina Juhan ja Rytmin kanssa Pasin äidin luokse Kosulaan. Ensin vietiin Pärre hoitoon Juhan vanhempien luokse Volttiin. Lauantaina suuntasimme Kuopioon Sawo Show -näyttelyyn. Päivä meni mukavasti ja molemmat koirat saivat erinomaiset arvostelut. Rytmi oli myös PU2 ja sai sertin ja varacacibin. Kosulassa koirat pääsivät juoksemaan vapaasti pihalla. Hieman jännitystä toivat lehmät ja lampaat varsinkin Rytmille, joka haukkui ensimmäistä kertaa (basenjihan on se haukkumaton koira). Frodo pyöri jatkuvasti Emma-koiran kimpussa, kuten Juhannuksena. Emmalla oli suuri työ pitää nuoret inokkaat urokset kurissa. Sunnuntaina kävimme rannalla ja Emma näytti pojille mallia kuinka uidaan ja sukelletaan kiviä lammen pohjasta. Pojat eivät uskaltautuneet veteen omin avuin, joten Jorma piti pojille uimakoulua rantavedessä.
Kiitokset Leenalle ja Artolle majapaikasta ja tarjoiluista ja Juhalle ja Rytmille matkaseurasta.
6.7.2008
Frodosta tuli nyt kokonaan Jorma ja Pasin "poika", koska Juha halusi myydä osuutensa pois.

2.7.2008
Kävimme ensimmäisistä kertaa kokeilemassa juoksemista vieheen perässä Ylistaron Untamalan hiekkamontulla. Pääsimme kokeilemaan viidentenä ja hieman jännitti mitenkä käy. Kepin perässä juostaan, mutta muut ei kiinnosta niin paljoa... No pelkohan oli aivan turhaa ja viehettä seurattiin loppuun saakka.
14.4.2008
Peitto

Jorman työkaverit yllättivät ihanalla peitolla, johon oli tehty tassunkuvia ristipistotöinä. Mukana oli myös tyyny, johon oli kiinnitetty luu. Kiitoksia vielä kaikille, tälläistä peittoa ei kaikki saakkaan!!!


Maaliskuu 2008

Viikoa ennen pääsisäistä maaliskuussa saimme yllättäen puhelun, joka oli tuleva muuttamaan jokapäiväistä elämäämme.

Ystävämme ja kahden basenji poikien omistaja Juha Haapala ja Juha ystävä, koiraympyröistä tutuksi tullut Heli Myllynen olivat hankkineet joulukuussa Venäjältä Colisto's kennelistä cirneco dell'Etna - rotuisen komean uroksen. Frodo oli muuttanut Iisalmeen Helin luo, mutta muutaman kuukauden yhdessä olon jälkeen huomattiin, että Frodon ja Helin muiden koirien yhteiselo saman katon alla ei ottanut luonnistuakseen. Niinpä Juha soittikin ja kysyi, että otettaisiinko Frodo meille asumaan? Olimme Jorman kanssa kyllä keskustelleet koiran hankkimisesta. Varsinkin minä, jolla on ollut krooninen noin 20 vuoden koirakuume sen jälkeen, kun edellinen koirani saksanpaimenkoira Berry kuoli -90-luvun alussa. Mutta ei meillä nyt ollut aikomustakaan hankkia minkäänlaista nelijalkaista.

Juhan puhelun jälkeen oltiin ihan äimän käkenä, koska kummallekkaan cirneco dell'Etna ei ollut tuttu rotuna. Puhumattakaan, että koskaan olisimme nähneet yhtään livenä. Sitten vain netin kimppuun ja ahmimaan kaikki tieto mitä cirnecoista löytyi ja iso kiitos Luomanmäen Inkalle ja Erjalle, joiden kennelin nettisivuilla oli todella hyvin kerrottu kaikki mitä tuleman pitää ko. rodun kanssa. Niinpä jo seuraavana päivänä sovimme Helin kanssa, että menemme Frodoa hakemaan meille pitkäperjantaina. Päätimme hankkia koiran juuri niin kuin ei missään nimessä saisi tehdä, harkittiin yksi yö...

Ja kunnes se pitkäperjantai vihdoin koitti ja saavuimme Iisalmeen Helin luo, niin vastaanotto oli mitä iloisin ja hännänheilutuksesta ja pusuista ei meinannut tulla loppua, aivan niin kuin olisi ollut jälleennäkeminen, vaikka tavattiin ensimmäistä kertaa ja silloin se tärähti heti, että TÄMÄ ON MEIDÄN KOIRA!!!
-Pasi-